SF-nematoden tegen varenrouwmuggen / rouwvliegjes: Werking en toepassing eenvoudig uitgelegd

Bijna elke balkon- of kamerplant krijgt vroeg of laat te maken met een rouwvliegjesplaag. Een zeer effectieve methode om deze te bestrijden zijn nematoden, de natuurlijke vijanden van rouwvliegjes. In dit artikel lees je alles over deze kleine nuttige insecten en hoe ze kunnen worden toegepast.

von Sara
De zwarte rouwvlieg wordt 2-5 mm groot en zwermt meestal rond de plant.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]

 

Wat zijn nematoden?

Steinernema feltiae (SF)-nematoden zijn 0,8 mm lange, onzichtbare aaltjes die je thuis en in de tuin effectief helpen bij de bestrijding van varenrouwmuggenrouwvliegjes.

Als natuurlijke vijanden van varenrouwmuggen parasiteren de nematoden, ook wel aaltjes genoemd, de larven van rouwvliegjes door hun eigen eieren in de rouwvliegjeslarven te leggen. Hierdoor komen er geen nieuwe rouwvliegjes uit, maar nieuwe nematoden. Tijdens dit proces injecteren de nematoden ook een bacterie in de larven, waardoor deze afsterven. Deze cyclus herhaalt zich totdat alle rouwvliegjeslarven zijn gedood. Als er geen rouwvliegjeslarven meer zijn, sterven de nematoden door gebrek aan voedsel ook af.

In tegenstelling tot verschillende chemische insectenwerende middelen zijn nematoden volledig onschadelijk voor planten, mensen en dieren. Omdat nematoden levende organismen zijn, kunnen ze zich actief in de grond verspreiden en voortbewegen.

De SF-nematoden zijn met het blote oog niet zichtbaar. De microscopisch kleine aaltjes worden gericht ingezet tegen de schadelijke larven.
[Foto: William Edge / shutterstock.com]

 

De natuurlijke vijanden van de varenrouwmug / rouwvlieg

Hoewel volwassen varenrouwmuggen vooral hinderlijk zijn, kunnen hun larven aanzienlijke schade aan uw planten aanrichten. Rouwvliegjeslarven voeden zich met de wortels en knollen van uw planten, wat kan leiden tot het afsterven van delen van de plant of tot verminderde vitaliteit van oudere planten. Jonge planten, zoals stekken en zaailingen, overleven een besmetting met rouwvliegjes vaak niet omdat ze via de beschadigde wortels niet genoeg voedingsstoffen en water kunnen opnemen.

Rouwvliegjes zijn 2-5 mm kleine, zwarte muggen die vaak worden verward met fruitvliegjes. Varenrouwmuggen / rouwvliegjes zijn echter niet geïnteresseerd in fruit, maar in uw balkon- en kamerplanten. Kenmerkend voor deze kleine plaagdieren zijn hun lange donkere vleugels en poten, evenals hun wankele vliegstijl. Hun larven hebben een slank lichaam en een witgrijze kleur met een zwarte kopcapsule.

Bovendien vermenigvuldigen varenrouwmuggenrouwvliegjes zich snel, omdat een rouwvliegjesvrouwtje tot 300 eieren legt. Het is daarom niet voldoende om de rondvliegende insecten te vangen of te verwijderen. SF-nematoden bestrijden het rouwvliegjesprobleem direct bij de bron en doden de larven in de grond. Zodra je een rouwvliegjesplaag in jouw potplanten ontdekt, wordt het aanbevolen om nematoden toe te passen. Vanwege de korte levenscyclus van rouwvliegjes kan de bestrijding op elk moment worden uitgevoerd.

De larven van de rouwvlieg bevinden zich uitsluitend in de aarde en zijn alleen zichtbaar bij het verpotten.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]

 

Toepassing van nematoden

Een levering bevat een gebruiksklaar wit poeder met een drager en de kleine SF-nematoden. Breng de nematoden bij voorkeur direct na ontvangst uit. In uitzonderlijke gevallen kunnen de nematoden tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Het is het meest effectief om de nematoden 's avonds of op bewolkte dagen uit te brengen, omdat de werking van nematoden door UV-straling kan worden verminderd. Let bij de toepassing ook op een bodemtemperatuur tussen 12 graden Celsius en 28 graden Celsius. We raden aan om nematoden buiten uit te brengen tussen april en september. Binnen kunnen de kleine nuttige insecten het hele jaar door worden toegepast.

Het poeder wordt eerst gemengd met water, 1-2 minuten geroerd en vervolgens gelijkmatig over de aangetaste planten binnen en buiten gegoten. Als je het mengsel niet onmiddellijk gebruikt, roer het dan elke 10 minuten opnieuw, zodat de nematoden niet verdrinken. De mengverhouding van de nematoden vindt u in de mengtabel die bij het product wordt geleverd of in onze online winkel. Na het gieten dringen de SF-nematoden door in de ondergrondse varenrouwmuggenlarven en parasiteren ze.

Houd na toepassing de behandelde aarde ongeveer 10 dagen vochtig om de voortbeweging van de nematoden te bevorderen. Bij een succesvolle toepassing duurt de bestrijding van varenrouwmuggenrouwvliegjes per bloempot ongeveer 7-14 dagen. Daarna wordt de levenscyclus onderbroken en komen er geen nieuwe rouwvliegjes meer uit. In de meeste gevallen is één toepassing voldoende om een rouwvliegjesplaag volledig te bestrijden.


Nematoden van Legona

Afhankelijk van de hoeveelheid aangetaste planten, kun je verschillende hoeveelheden SF-nematoden in onze online winkel kopen. U kunt hierbij SF-nematoden kiezen voor een aangetast oppervlak van 5m², 10m², 20m² en 50m². Voor afwijkende oppervlakken met een varenrouwmuggen- / rouwvliegjesplaag kun je eenvoudig de gewenste hoeveelheid samenstellen aan de hand van de verschillende productvarianten.


Legona SF-nematoden zijn veelzijdig toepasbaar, bijvoorbeeld in kassen, serres, foliekassen, bloempotten en bloembakken. Naast varenrouwmuggen kunnen met SF-nematoden ook fruitmotten, mieren en kersenfruitvliegen worden bestreden.

Na je bestelling worden de nematoden op werkdagen binnen 24 uur snel en veilig per post naar je verzonden. Bij Legona garanderen we je een hoogwaardige kweekkwaliteit uit Duitsland. Voor vragen over onze producten kun je ons per e-mail bereiken, evenals telefonisch van maandag tot vrijdag.


Samenvatting: Werking en toepassing van Legona SF-nematoden bij varenrouwmuggen / rouwvliegjes

  • SF-nematoden bieden als natuurlijke vijanden een duurzame en zeer effectieve manier om een rouwvliegjesplaag te bestrijden.

  • Let bij het uitbrengen op een blijvende bodemtemperatuur tussen 12 en 28 graden Celsius.

  • Nematoden kunnen het hele jaar door in binnenruimtes worden gebruikt en buiten het beste in de maanden van april tot september.

  • Breng nematoden bij voorkeur op bewolkte dagen of in lichte schemering aan, omdat UV-straling de werking kan verminderen.

  • Meng het poeder uit de ontvangen nematodenlevering met de in de mengtabel aangegeven hoeveelheid water.

  • Met een gieter kunt u het mengsel van water en nematoden royaal over de vochtige potgrond verdelen.

  • Houd na het uitbrengen de aangetaste grond minstens 10 dagen vochtig.


Naast SF-nematoden bieden wij nog andere soorten nematoden aan die geschikt zijn voor de bestrijding van diverse plagen. Een overzicht van de tuinplagen en hun natuurlijke vijanden vindt u in ons artikel Nematoden als biologische helpers tegen plagen.

Terug naar blog