Inhoudsopgave
Maar hoe ziet het vraatbeeld van de lapsnuitkever eruit en hoe kan ik hem en zijn larven herkennen? De volwassen kever veroorzaakt zelden noemenswaardige plantenschade, zodat zijn vraatbeeld pas bij intensieve aanwezigheid relevant wordt. Dan echter richt de nachtactieve lapsnuitkever zich op bladeren, knoppen en scheuten, die hij in de bescherming van de duisternis opeet. Hierbij laat hij gaten en inkepingen in de bladeren achter die wijzen op een plaag.
Om de schuwe kever op te sporen, kan je houtwol rondom aangetaste planten plaatsen: hier verbergt de lapsnuitkever zich graag overdag, zodat deze dan gemakkelijker kan worden geïdentificeerd en verzameld.
De larven zijn het probleem!
Vaak zijn het echter de larven van de lapsnuitkever die tuiniers zorgen baren. De geelachtig-witte, dikke larven met bruine kop worden ongeveer 14 mm lang en hebben geen poten om zich voort te bewegen. Ze leven in de bodem en zijn vaak direct rondom hun waardplant te vinden, waar ze ondergronds aan de wortels knagen.
Zonder de plant uit te graven zijn de larven van de lapsnuitkever dus niet eenvoudig te herkennen. Ze beschadigen echter het wortelstelsel, wat leidt tot algemene zwakte, verwelking en in het ergste geval het afsterven van de aangetaste plant. Ook schimmels kunnen via de beschadigde wortels de plant binnendringen en deze verder verzwakken. Bij de eerste ziekteverschijnselen kan alleen snel handelen erger voorkomen.