[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]
Inhoudsopgave
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]
Het ei:
Een vrouwtje legt, afhankelijk van soort en voedselaanbod, 200 tot 400 eieren in de nabijheid van de voedselbron. Daarvoor worden kieren en spleten in kasten gebruikt, de eieren worden aan de verpakking van een voedingsmiddel bevestigd of direct in het voedingsmiddel gelegd, als er directe toegang is.
De larve:
Na 3 tot 14 dagen komen de vraatzuchtige larven uit. Zij veroorzaken de schade aan besmette voedingsmiddelen. Met hun sterke kaken deinzen ze niet terug voor de sterkste plasticfolie en nestelen ze zich in onze voedingsmiddelen. Daar eten ze tot 4 weken en bereiken door meerdere vervellingen een grootte van maximaal 17 mm, voordat ze zich voor hun verpopping tot mot vaak uit het voedingsmiddel terugtrekken.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]
De pop:
Larven geven vaak de voorkeur aan hogere gebieden voor hun popstadium en kunnen dan aan het plafond worden gezien, waar ze hun cocons spinnen. In deze brengen de poppen onder ideale omstandigheden ongeveer 14 dagen door, voordat ze als volwassen motten uit de pop komen.
De mot:
De paring vindt meestal kort na het uitkomen plaats. De volwassen motten hebben een levensverwachting van ongeveer 2-3 weken, waarin ze geen voedsel meer opnemen en zich volledig op de voortplanting richten.
[Foto: vchal / shutterstock.com]
Voedselmot:
De larve van de voedselmot neemt voedsel in gebruik dat oorspronkelijk voor onze consumptie is bedoeld. Dit omvat droge voedingsmiddelen zoals pasta en meel, noten, gedroogd fruit, chocolade en snoep of zelfs specerijen.
[Foto: New Africa / shutterstock.com]
De kledingmot:
De kledingmot legt daarentegen haar broed in en nabij textiel, waarvan de vezels door de larven als voedselbron worden gebruikt, met schade en gaten in het materiaal als gevolg. Overwegend voedt de larve van de kledingmot zich met dierlijke materialen zoals wol, leer, veren, kasjmier of zijde. Maar ook plantaardige textiel zoals sisal, hennep of katoen wordt indien nodig geaccepteerd.
Beide soorten verschillen dus duidelijk in leefgebied en schadebeeld.