De Rozenkever: Strategieën om de Onzichtbare Tuinman af te weren

Rozenkevers en hun engerlingen: Een overzicht

De rozenkever is een kever uit de familie van de Scarabaeoidea, waartoe ook de meikever behoort. De larven van deze keverfamilie zijn bij veel tuiniers bekend als "engerlingen" - een woord dat angst inboezemt!
Engerlingen van de rozenkever en andere schadelijke soorten veroorzaken vaak aanzienlijke schade aan planten in tuinen en worden daarom niet met open armen ontvangen. Een aantasting uit zich breed verspreid over gazons, nuttige planten en sierplanten, afhankelijk van waar de gulzige larven zich bevinden.

Je brengt je leven als rozenkever meestal door als engerling onder de grond. Slechts een zeer klein deel van je bestaan ben je een volwassen kever, gewijd aan de voortplanting wanneer de volwassen dieren op milde vroege zomerdagen zwermen. Dit betekent ook dat de aanwezige larven meerdere jaren actief in de bodem blijven en een aantasting helaas meestal niet tot één seizoen beperkt is. Zonder professionele behandeling is het daarom vaak moeilijk om de hongerige engerlingen en de bijbehorende schade te bestrijden.

Er is echter ook een lichtpuntje: niet alle engerlingsoorten zijn schadelijk. De cetoniinae of de neushoornkever veroorzaken bijvoorbeeld geen schade en zijn nuttig betrokken bij de humusproductie. De engerlingen van deze kevers voeden zich uitsluitend met dode plantendelen en houden je tuin daarmee zelfs gezond! Voor een succesvolle bestrijding is het dus belangrijk om de verschillende engerlingsoorten te herkennen en een aantasting met schadelijke larven duidelijk te identificeren. Snel handelen kan je tuin dan gelukkig meestal voor het ergste behoeden.

Wij helpen je een aantasting door de rozenkever te herkennen en stellen je effectieve middelen voor om de hongerige engerlingen biologisch en duurzaam te bestrijden.

Identificatie van rozenkevers en hun engerlingen

De Larven:

De larven van de rozenkever worden gerekend tot de engerlingen, zoals alle larven van de keverfamilie Scarabaeoidea. Rozenkever-engerlingen zijn dikke, witachtige, C-vormig gekromde larven, die tot 2 centimeter groot kunnen worden. Hun larvestadium duurt tot 3 jaar, waarin de gulzige schadelijke insecten zich in de bodem verbergen en van onderaf aan het wortelstelsel van verschillende planten knagen. Omdat de rozenkeverlarven goed verborgen en nauwelijks zichtbaar zijn in de bodem, zijn het vaak de lijdende planten die wijzen op een aantasting in het wortelrijk.

Het Schadbeeld:

De engerlingen van de rozenkever vreten bijvoorbeeld graag van onderaf aan de grasmat, wat leidt tot het afsterven van het zichtbare gazon. Soms wordt het gazon zelfs volledig van de aarde gescheiden doordat de rozenkeverlarven de wortelverbinding volledig doorknippen. Het gras ligt dan los en kan eenvoudig worden opgetild. Vaak verschijnen er dan ook duidelijke gaten in het gazon, waar vogels naar de dikke engerlingen pikken. De schade aan het gazon wordt daardoor weliswaar door de vogels benadrukt, maar zij zijn niet de werkelijke veroorzaker:
Vogels pikken alleen in de losse grasdelen, die door een engerling aantasting zijn ontstaan. Met hun werk dragen vogels eigenlijk zelfs bij aan het voorkomen van een verdere verspreiding van de aantasting, omdat ze helpen het aantal schadelijke insecten te beheersen. Mooi om te zien zijn de resultaten van dit werk echter niet, wanneer de grote gaten treurig in het losse gras gapen.

De Kever:

Je kunt de rozenkever zelf in de vroege zomer herkennen, wanneer de dagactieve, volwassen kevers zwermen om te paren. Na tot drie jaar als larve verlaten de volwassen kevers de duisternis van de bodem en zijn klaar voor de paring. De vlucht van deze keversoort begint in juni, waardoor ze zich onderscheiden van hun vroege verwant, de meikever. Bovendien mist de rozenkever het opvallende uiterlijk van de meikever: de rozenkever is met ongeveer een centimeter lengte en zijn glanzende roodbruine vleugels in alle opzichten wat subtieler dan zijn excentrieke soortgenoot.

De Levenscyclus van de Rozenkever: Van Larve tot Kever

De ontwikkeling van de rozenkever van larve tot volwassen kever duurt tot 3 jaar en voltrekt zich bijna volledig in de bescherming van het donkere aardrijk.

De Larven:
Een rozenkevervrouwtje legt ongeveer 40 eitjes in zandige, droge grond, waaruit na ongeveer 20 dagen de gulzige engerlingen komen. Ze beginnen onmiddellijk met eten en vernietigen tijdens hun groei exponentieel meer wortelstelsels. Zodra een aantasting is vastgesteld, moet daarom snel worden gereageerd. Omdat de engerlingen van de rozenkever zich meerdere jaren in de grond voeden, zullen ze seizoen na seizoen schade blijven aanrichten als ze niet worden behandeld.

Van Pop tot Kever:
Pas na 1-3 jaar trekken de dikke larven zich terug om te verpoppen en kruipen ze in de vroege zomer als volwassen kevers uit hun cocons. De volwassen dieren verlaten de bodem en zwermen in juni uit om partners voor de paring te vinden en te eten. Tijdens hun korte bestaan als vliegende kever leggen de vrouwtjes twee keer eieren voordat ze na maximaal 6 weken sterven. Tot die tijd heeft een enkel vrouwtje echter ongeveer 80-100 nakomelingen voortgebracht en zo het voortbestaan van de soort verzekerd. En dat van de nachtmerrie van elke tuinier!

Natuurlijke Strategieën voor de Bestrijding van Rozenkever-Engerlingen

De bestrijding van de rozenkever moet vrij snel plaatsvinden zodra de aantasting is vastgesteld. Voor veel tuiniers rijst dan de vraag welke maatregel het beste en meest effectief is tegen de aantasting.

Kies voor Biologische Bestrijding!
In principe heeft het alleen voordelen om de rozenkever biologisch te bestrijden. Nematoden tegen rozenkevers zijn risicoloos, snel en zeer effectief, zonder je eigen tuin en de biodiversiteit te belasten door het gebruik van giftige stoffen. Chemische pesticiden kunnen niet geïsoleerd tegen de rozenkever worden gebruikt, maar zouden altijd ook nuttige tuinbewoners treffen. Deze onevenwichtigheid kan er in de toekomst weer toe bijdragen dat populaties van schadelijke insecten opnieuw de overhand krijgen.
Om dit te vermijden en het natuurlijke evenwicht in de tuin te bevorderen, zijn nematoden tegen rozenkevers de ideale oplossing. Volledig ongevaarlijk voor mens, dier en milieu bestrijden de microscopisch kleine rondwormen gericht hun prooi en verminderen een aantasting met engerlingen effectief, terwijl nuttige organismen worden gespaard.

Waarop moet je letten?
Belangrijk bij het gebruik van nematoden is om de juiste toepassingsperiode aan te houden. Omdat engerlingen gedurende het jaar op verschillende dieptes in de bodem te vinden zijn, zijn alleen die maanden geschikt voor de toepassing waarin de schadelijke insecten op dezelfde diepte te vinden zijn als hun tegenstanders, de nematoden.

Ook de ontwikkelingsfase van de larve is bepalend voor het succes van de bestrijding, omdat oudere larven mogelijk al te groot en te weerbaar zijn voor de nematoden. Toepassing is daarom het meest zinvol in de zomermaanden van juli tot september en moet bij sterke aantasting eventueel maandelijks gedurende deze periode worden herhaald.

Rozenkevers voorkomen: maatregelen om je tuin te beschermen

Rozenkevers bestrijden in het gazon is een ervaring waar geen enkele tuinier tegenop ziet. De schade die de engerlingen aanrichten is langdurig en aangetaste gazons moeten moeizaam worden hersteld zodra de plaag eindelijk is verdwenen. Om een nieuwe plaag te voorkomen, zijn er verschillende huismiddeltjes tegen rozenkevers die, hoewel ze niet volstaan voor een actieve bestrijding, de (her)introductie van de rozenkever kunnen tegengaan.

  1. Het is bijvoorbeeld de moeite waard om gazons te bekleden met knoflookplanten, riddersporen of geraniums. De wortels van deze planten zijn giftig voor engerlingen en werken daarom als een natuurlijke en effectieve verdedigingsmaatregel.

  2. In het belang van een natuurlijk evenwicht raden we af om preventieve maatregelen te nemen die de invasie van de rozenkever chemisch bestrijden. Chemische maatregelen tasten altijd nuttige tuinbewoners aan. Ze verstoren de biodiversiteit en daarmee de natuurlijke zelfregulatie van het ecosysteem, wat op de lange termijn een nadelig effect kan hebben en zelfs kan leiden tot verdere plaagproblemen in de toekomst.

  3. In plaats daarvan kunnen volwassen kevers worden gevangen met een eenvoudige rozenkeverval, waarvan je de eenvoudigste versie zelfs zelf kunt maken. Vallen van gespecialiseerde retailers hebben een lokstof die de rozenkevers in een trechterval lokt. Andere dieren en insecten zijn niet onder de indruk van de val omdat ze de lokstof van de kevers niet als aantrekkelijk ervaren.

  4. Het preventieve gebruik van nematoden elk jaar tussen juli en september kan ook helpen om een mogelijke invasie van de plaag in de kiem te smoren voordat de eerste schade kan optreden. Nematoden zijn volledig risicovrij voor mens, dier en milieu. Ze zijn niet schadelijk voor het ecosysteem en onschadelijk voor nuttige tuinbewoners zoals bijen

In elk geval geldt het volgende:
Hoe gezonder en diverser het lokale ecosysteem, hoe beter de natuur zichzelf kan reguleren. Als spitsmuizen, egels, vogels en gewone padden op natuurlijke wijze zorgen voor de populatie witte engerlingen, ontstaat er een natuurlijk evenwicht waarin de witte engerlingen ongestoord getolereerd kunnen worden als onderdeel van het functionerende ecosysteem.

1 van 4

Fazit:

Die Menge macht das Gift!
Ein brauner fliegender Käfer im Garten ist noch kein Grund zur Sorge. Das vermehrte Auftreten von Gartenlaubkäfern kann jedoch ein Problem anzeigen, gegen welches zügig gehandelt werden sollte. Dabei können Gartenlaubkäfer biologisch bekämpft werden, ohne das Ökosystem mit Giftstoffen zu belasten oder das natürliche Gleichgewicht zu stören. Nematoden greifen in diese feine Balance natürlich ein und stellen das Gleichgewicht zwischen Schädling und Nützlingen sanft wieder her. Andere Gartenbewohner bleiben von dieser Behandlung völlig unbeeindruckt, so dass ein breiter Bestand an verschiedenen Nützlingen gefördert wird. 

Zusätzlich zum unterirdischen Einsatz der Nematoden können oberirdisch auch Gartenlaubkäfer-Fallen eingesetzt werden. Auch hier stehen biologische Lösungen zur Verfügung, die mit speziellen Lockstoffen und Farbreizen arbeiten, um erwachsene Käfer abzufangen und so an der Eiablage zu hindern. 

Zwar lohnt es sich, über mehrere Jahre hinweg aufmerksam zu sein und das Befallsgeschehen genau zu beobachten. Mit einer gezielten Behandlung und den richtigen Präventionsmaßnahmen konnte aber ganz sicher noch jeder Rasen gerettet werden!

Onze aanbeveling

HB-Nematoden tegen lapsnuitkevers en engerlingen
HB-Nematoden tegen lapsnuitkevers en engerlingen
Sterren
Translation missing: nl.products.product.regular_price
Vanaf € 9,99