Nematoden als biologische helpers tegen plagen
Of het nu binnenshuis is of buiten in het groen: Ongewenste gasten zoals rouwvliegjes, lapsnuitkever, de weidelangpootmug, aardrupsen en veenmollen vinden steeds weer hun weg naar onze potplanten en tuin. Voor een effectieve bestrijding hoeven we niet ver te zoeken, want de natuur biedt een eenvoudige oplossing: nematoden als natuurlijke vijanden van de betreffende plaag.
Wat zijn nematoden?
Nematoden zijn ongeveer 0,6 mm kleine, nauwelijks zichtbare draadwormen, ook wel aaltjes genoemd, die in de bodem en ook in water leven. Vooral bij planten- en tuinbezitters zijn deze biologische nuttige organismen geliefd, omdat ze de eigenschap hebben om verschillende plagen te parasiteren. Nematoden zoeken gericht de larven van plagen op, dringen in hen binnen en maken hen op deze manier inactief. De nuttige nematodenpopulatie neemt toe totdat er geen plagen meer zijn om te parasiteren. Daarna sterven de nematoden vanzelf af in de potgrond. Voor mensen en dieren zijn deze kleine nuttige organismen volkomen onschadelijk.
Nematoden parasiteren plagen, doden deze en lossen het probleem bij de bron op.
Tegen welke plagen kunnen nematoden worden ingezet?
In de loop van de tijd zijn er veel verschillende nematodensoorten ontwikkeld die verschillende plagen parasiteren. Hieronder stellen we u de drie meest gebruikte soorten voor en de plagen die ze bestrijden.
Steinernema Feltiae (SF)-nematoden tegen varenrouwmuggen / rouwvliegjes
Rouwvliegjes worden vaak verward met fruitvliegjes vanwege hun gelijkenis. Een besmetting wordt vooral merkbaar bij het water geven van uw planten, omdat de vliegjes dan in een zwerm uit de pot vliegen. Omdat het vrouwlijke rouwvliegje tot 300 eieren legt, vermenigvuldigen deze kleine plagen zich snel.
Hoewel volwassen varenrouwmuggen / rouwvliegjes vooral vervelend zijn, richten hun larven de echte schade aan uw planten aan. Na een besmetting met rouwvliegjes verliezen de planten vaak hun vitaliteit en krijgen ze een doffe uitstraling. Jonge planten, zoals stekken en zaailingen, overleven een besmetting met varenrouwmuggen / rouwvliegjes vaak niet. De opname van voedingsstoffen en water wordt onderbroken door de vraat van de rouwvliegjeslarven. Legona SF-nematoden zijn de natuurlijke vijanden van rouwvliegjes en parasiteren hun larven, waardoor de levenscyclus van de varenrouwmuggen / rouwvliegjes duurzaam wordt onderbroken.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]
Heterorhabditis Bacteriophora (HB)-nematoden tegen lapsnuitkevers
Een veel voorkomende plaag in onze tuinen is de taxuskever, die een lengte van ongeveer 10 mm bereikt. Ook hier zijn vooral de larven van de lapsnuitkever schadelijk, omdat ze zich voeden met de wortels en knollen van verschillende planten. Vrouwelijke lapsnuitkevers leggen tot 1.000 eieren, waardoor de schade snel ernstige vormen kan aannemen. Legona HB-nematoden dringen als parasieten de larven van de taxuskevers binnen en onderbreken zo effectief de voortplantingscyclus van de plagen. HB-nematoden zijn ook zeer effectief tegen rozenkevers, junikevers, meikevers en Sallandkevers.
[Foto: DeRebus / shutterstock.com]
Steinernema Carpocapsae (SC) nematoden tegen veenmollen, weidelangpootmuggen en aardrupsen
SC-nematoden zijn bijzonder geschikt om plagen zoals veenmollen, langpootmuggen en aardrupsen duurzaam en zeer effectief te bestrijden.
- Veenmollen
Veenmollen graven door groente- en kruidenbedden en beschadigen soms jonge planten zo ernstig dat ze niet meer voldoende voedingsstoffen en water kunnen opnemen en vervolgens afsterven. Een volwassen vrouwtje legt tot 500 eieren. Veenmollen moeten echter alleen worden bestreden bij een aanhoudende en ernstige plaag, omdat ze door hun lage aantallen tot een bedreigde insectensoort behoren.
[Foto: Afanasiev Andrii / shutterstock.com]
- Weidelangpootmug
Gele of bruine plekken in het gazon kunnen wijzen op een plaag van langpootmuggen. Het vrouwelijke langpootmugje legt tot 500 eieren direct onder het gazonoppervlak. Nadat de larven zijn uitgekomen, voeden ze zich met graswortels en plantendelen, waardoor delen van het gazon afsterven en er gele of bruine plekken ontstaan.
[Foto: AUTRET PASCAL / shutterstock.com]
[Foto: MaCross-Photography / shutterstock.com]
- Aardrupsen
Een andere plaag in de tuin zijn aardrupsen. Dit zijn larven van verschillende nachtvlindersoorten die zich zowel ondergronds als bovengronds voeden met verschillende plantendelen en producten.
[Foto: S.O.E / shutterstock.com]
Toepassing van nematoden
Nematoden van Legona zijn eenvoudig in gebruik en worden geleverd in een gebruiksklaar poeder dat bestaat uit een dragermateriaal en de nematoden. Bij voorkeur dienen de nematoden onmiddellijk na ontvangst te worden toegepast. In uitzonderlijke gevallen kunnen de nematoden tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat de nematoden worden beschermd tegen zonlicht om hun werkzaamheid niet te verminderen. De nematoden kunnen het beste op bewolkte dagen of 's avonds worden toegepast.
Het gebruiksklare poeder wordt gemengd met de voorgeschreven hoeveelheid water en moet ongeveer 1-2 minuten continu worden geroerd. Bevochtig de te behandelen grond voor een betere indringing van de nematoden. Giet vervolgens royaal over de aangetaste plantenpotten of tuinbedden om de nematoden vrij te laten op de plaatsen waar de larven van de plagen zich vermenigvuldigen. Een overdosis nematoden is niet schadelijk en kan de effectiviteit zelfs verhogen.
Na het gieten is het belangrijk om de potgrond in de pot of tuin 10 dagen vochtig te houden. Hierdoor kunnen de nuttige nematoden zich goed voortbewegen op weg naar de larven van de plagen. Na 7-14 dagen in de grond hebben de nematoden de levenscyclus van de larven van de plagen onderbroken en de besmetting van uw planten duurzaam beëindigd. Toepassing van nematoden is ook buitenshuis het hele jaar door mogelijk, mits de bodemtemperatuur ten minste 12°C bedraagt. De toepassingsperioden zijn te vinden in de respectievelijke productbeschrijvingen van de nematoden.