Effectieve bestrijding van weidelangpootmug: van larve tot oplossing - natuurlijke strategieën voor een gezonde tuin

Alles wat je moet weten over weidelangpootmugen

De weidelangpootmug is een ongenode gast die herhaaldelijk de gazons en groenstroken van vele tuinen bezoekt en vernielingen aanricht. Zoals zo vaak het geval is, is niet het volwassen dier maar zijn vraatzuchtige nakomelingen verantwoordelijk voor de schade. De larven van de langpootmug leven ondergronds en voeden zich met de wortels van de grassen erboven. Wat overblijft zijn dode plantendelen die, afhankelijk van de omvang van de schade, een grote, gele deken van dood gras vormen.

Dus hoe kun je je eigen gazon beschermen tegen een plaag van de gulzige larven? 

In het volgende artikel geven we een gedetailleerd inzicht in het levens- en schadepatroon van de langpootmug en presenteren we oplossingen die de plaag op een natuurlijke en integrale manier bestrijden. Zodat je tuin weer helemaal van jou is

Levenscyclus en gedrag van weidelangpootmug: Alles wat je moet weten

De levenscyclus van de weidelangpootmug strekt zich uit van het leggen van eieren tot het larvenstadium, tot de weidelangpootmugpop en ten slotte tot het volwassen dier. De hele levensduur van de langpootmug, inclusief alle stadia, is dus ongeveer een jaar, waarin het onbeminde ongedierte helaas vaak veel negatieve aandacht trekt. Er is maar één stadium dat daadwerkelijk actieve schade aanricht:
De langpootmuglarve.
Maar wanneer kun je het gulzige broedsel verwachten? Wanneer leggen langpootmuggen eitjes en wanneer komen de hongerige larven uit?

We nemen de levenscyclus van de weidelangpootmuggen over zijn hele leven onder de loep.

Het leggen van eieren

Een vrouwelijke weidelangpootmug legt 300 tot 500 eieren in het gazon in augustus/september en sterft kort na het leggen. Losse, vochtige grond heeft de voorkeur voor het leggen van eieren, bij voorkeur in de buurt van water. De eerste larven komen na vier tot zes weken uit de eieren.
💡 Het leggen van eieren in augustus/september wordt voor de langpootmug bemoeilijkt door dicht, hoog gras. Dit vermindert natuurlijk het risico op besmetting, omdat het grondoppervlak moeilijker bereikbaar is voor de vrouwtjes wanneer ze beschermd worden door hoog gras!

[Foto: MaCross-Photography / shutterstock.com]

De larve van de weidelangpootmug

Wanneer de eerste larven van de weidelangpootmug uit hun eieren komen, is de zomer al voorbij en beginnen de temperaturen te dalen. De jonge larven van de weidelangpootmug brengen hun 1e en 2e larvestadium door in het gras, net onder de graszode, waar ze overwinteren in hun 3e larvestadium op een diepte van slechts ongeveer 3 cm.

Het volgende voorjaar, wanneer de temperaturen stijgen en het voedselaanbod toeneemt, ontwaken de larven en beginnen ze zich onmiddellijk te voeden. De lente is daarom ook de tijd van het jaar waarin de schade die de weidelangpootmug veroorzaakt bijzonder intensief kan worden waargenomen. De getroffenen realiseren zich dikwijls dan, dat er iets mis is met hun eigen stukje groen.

Omdat de boosdoeners niet meteen te herkennen zijn, is het vaak pas een hevige lenteregen die de onzichtbare rupsen onthult: hevige regen drijft de rupsen van de weidelangpootmug naar het terras en andere hoger gelegen gebieden waar ze beschermd zijn tegen het overmatige vocht. Plotseling wemelt het van de rupsen van de weideslang, die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun buikaanhangsels, het zogenaamde "duivelsgrimas ".

Een profiel:

Grootte: tot 4 cm, afhankelijk van het stadium
Vorm: Cilindervormig, dik, zonder benadrukt kopkapsel
Kleur: Grijsbruin
Bijzondere kenmerken: Buikaanhangsels "De grimas van de duivel"
Bestrijding: SC nematoden in september/oktober

Dus als het eenmaal officieel is en de langpootmugplaag is bevestigd, volgt natuurlijk de prangende vraag: Hoe bestrijd ik de larven van de langpootmug? En is het mogelijk om de larven van de langpootmug op natuurlijke wijze te bestrijden? 

Het goede nieuws is: Ja! Natuurlijke en effectieve bestrijding van weidelangpootmuglarven is mogelijk zonder het milieu te verontreinigen met gifstoffen. SF nematoden zijn een doelgerichte en uitstekend verdraagbare oplossing voor het bestrijden van weidelangpootmugplagen. Als nuttige insecten herstellen ze voorzichtig het natuurlijke evenwicht en zijn ze niet schadelijk voor het milieu of andere nuttige tuinbewoners. De nematoden worden onmiddellijk na het uitkomen van de larven in september/oktober uitgezet om vraatschade in het komende jaar te voorkomen.

Van pop tot volwassen mug 

Als de larve echter met succes de lente heeft doorstaan, gaat ze vanaf juni in het 4e larvestadium een rustfase in die enkele weken duurt. In deze periode voedt ze zich niet meer en bereidt ze zich voor op het verpoppen in diepere grondlagen. Dit vindt plaats in juli en duurt ook enkele weken voordat de volwassen weidelangpootmug in augustus uit het ei komt.  

De volwassen weidelangpootmug vormt geen gevaar meer. Het ongevaarlijke vliegende insect voedt zich met nectar en stuifmeel en kan ondanks zijn lange, puntige achterlijf niet echt steken. Langpootmuggen zijn ook geen uitstekende vliegers. De vrouwtjes komen niet verder dan ongeveer 5 meter per keer, zodat de eieren vaak herhaaldelijk op dezelfde plekken worden gelegd.

De paring vindt direct na het verlaten van de pop plaats. De mannetjes sterven direct na de paring, hun taak zit erop. De vrouwtjes daarentegen gaan nu op zoek naar een geschikte plek om hun eieren te leggen en sterven pas nadat de eieren gelegd zijn, uiterlijk in september. Een nieuwe cyclus begint. 

September en oktober zijn nu de ideale maanden om de plaag succesvol te behandelen met SF-nematoden!

Schadebeeld en problemen veroorzaakt door weidelangpootmuggen: herkennen en begrijpen

De weidelangpootmug komt zeer regelmatig voor en wordt in normale hoeveelheden goed verdragen door het ecosysteem zonder noemenswaardige schade te veroorzaken. Het wordt pas moeilijk wanneer onze fijngetrimde gazons ideale omstandigheden bieden voor het ongedierte om hun eitjes te leggen: er is weinig dat massale voortplanting verhindert tot een stevige plaag snel het bekende schadepatroon oplevert.

De schade veroorzaakt door larven:

Een gazon dat is aangetast door weidelangpootmug vertoont grote en kleine, meestal ronde plekken dode graszoden die er geel en verwelkt uitzien. En als een plaag eenmaal heeft toegeslagen, is het vaak moeilijk om de onzichtbare rupsen aan te pakken. Het zijn de larven van de weidelangpootmug die met hun ondergrondse voedingsactiviteit verantwoordelijk zijn voor de lelijke ontwikkeling van onze groene tuinen.

Schade veroorzaakt door volwassen weidelangpootmuggen: Kunnen weidelangpootmuggen steken?

Hoewel volwassen weidelangpootmuggen vaak worden gevreesd vanwege hun uiterlijk, zijn ze volkomen ongevaarlijk voor planten, mensen en dieren.

Op internet circuleren steeds weer beelden van "beten door een weidelangpootmug", vooral op mensen - maar dit is volkomen onrealistisch. De weidelangpootmug heeft geen angel en kan dus feitelijk niet steken. Beten bij mensen zijn daarmee uitgesloten, ook al kunnen de vliegende insecten er bedreigend uitzien.

Gevaar komt alleen van de volwassen weidelangpootmuggen omdat de vrouwtjes met elk tot wel 500 eieren snel kunnen bijdragen aan de vergroting van de plaag.

Dit kan worden voorkomen door het gebruik van SF-nematoden:

SF-nematoden doden jonge larven van de weidelangpootmug betrouwbaar en duurzaam in de maanden september/oktober, zodat het opnieuw optreden van grasbeschadigingen in het volgende jaar kan worden voorkomen. En dat alles zonder chemie!

Effectieve bestrijding en preventie van weidelangpootmuggen: Methoden en tips 

Vaak is een combinatie van verschillende benaderingen zinvol om weidelangpootmuggen in het gazon op een holistische en milieuvriendelijke manier te bestrijden. Er zijn verschillende middelen tegen weidelangpootmuggen, die alleen slechts gedeeltelijk succesvol zijn of beperkingen hebben die echter ideaal worden aangevuld door andere huismiddeltjes in de strijd tegen langpootmuggen.

Wat helpt dus tegen weidelangpootmuggen?

En wat te doen tegen langpootmuggen in een biologisch beheerde tuin?

Chemische methoden

Het gebruik van synthetische insecticiden tegen weidelangpootmuggen in het gazon is al geruime tijd niet meer toegestaan. De chemische bestrijding van de weidelangpootmug is daarom geen optie, wat we bij Legona in het belang van de biodiversiteit en de bescherming van diersoorten zeer toejuichen!

Ook van het gebruik van BTI voor de muggenbestrijding moet op dit punt worden afgezien, omdat het een (hoewel natuurlijk, maar nogal agressief) insecticide is, waarvan de effecten op onschuldige tweevleugeligen zeer verstrekkend zijn. Tweevleugeligen zijn een onmisbaar onderdeel van de voedselketen en mogen dus niet tussen de fronten van ongereguleerd gebruikte bestrijdingsmiddelen terechtkomen.

Een chemische aanpak is ook helemaal niet nodig, want er is een groot aanbod van alomvattende, natuurlijke oplossingen om weidelangpootmuggen duurzaam te bestrijden!

De biologische oplossing


Nuttige organismen zoals nematoden bieden een optimale oplossing om een besmetting met weidelangpootmuggen op een natuurlijke en effectieve manier te bestrijden. SF-nematoden tegen weidelangpootmuggen zijn piepkleine, onschuldige aaltjes die van nature in elke gezonde bodem zouden moeten voorkomen. Ze voeden zich met prooidieren zoals de larven van de langpootmug en dragen zo direct bij aan de oplossing van de plaag. Voor mens, dier en plant zijn de kleine helpers volkomen onschadelijk en hebben ze geen bijwerkingen.

Nematoden tegen weidelangpootmuggen, of ook wel grasmuggen genoemd, zijn eenvoudig online te bestellen. Het voordeel van het online kopen van nematoden tegen weidelangpootmuggen ligt in de versheid en kwaliteit van het product, dat direct uit de kweek eenvoudig thuis wordt bezorgd. Hier kan het dan idealiter meteen worden gebruikt.

Wanneer moet je nematoden tegen weidelangpootmuggen toepassen?

Voor de beste resultaten is een toepassing van de onopvallende nuttige organismen in de maanden na het leggen van de eitjes, in september en oktober, aanbevolen. De pas uitgekomen larven van de plaaginsecten zijn dan nog klein en hebben weinig weerstand tegen de vraatzuchtige nematoden. Op deze manier kunnen de nematoden optimaal tegen de larven van de weidelangpootmug optreden en een hernieuwde uitbraak van de besmetting in het volgende voorjaar voorkomen.

Aanvullende huismiddeltjes tegen weidelangpootmuggen

Bij de integrale bestrijding van weidelangpootmuggen is het vaak zinvol om naast het gebruik van nuttige organismen ook andere ondersteunende maatregelen te nemen. Als je bijvoorbeeld in april de eerste schade aan het gazon opmerkt, dan is het voor een effectieve bestrijding met nematoden voor dat seizoen al te laat. De larven zijn dan al te groot en resistent om met het gebruik van nematoden doorslaande resultaten te bereiken. De nuttige organismen kunnen pas in september/oktober weer succesvol worden ingezet om een besmetting in het volgende voorjaar actief te voorkomen. Maar wat kun je in het voorjaar doen om je gazon te beschermen tegen verdere vraatschade?

Kalkstikstof-mest tegen weidelangpootmuggen:

De meststof kan heel goed in het voorjaar worden gebruikt, wanneer de larven van de weidelangpootmug na hun winterrust nog verzwakt zijn. Bovendien ondersteunt het de grasmat en voorkomt het grotere schade door de weerstand van de grassen te verhogen. Kalkstikstof tegen weidelangpootmuggen, of ook wel gazonkalk genoemd, remt dus de ontwikkeling van de larven en beschermt het gazon

Maar let op: meer is niet altijd beter! Overbemesting kan een averechts effect hebben en het gazon schaden in plaats van beschermen. Gebruik kalk tegen weidelangpootmuggen daarom met mate!

Tarwezemelen tegen weidelangpootmuggen:

Deze aanpak lijkt iets voor de diehards te zijn: Met een mengsel van tarwezemelen en suiker kun je de larven actief uit de grond lokken en ze vervolgens in de vroege ochtend van het mengsel verzamelen. Kippen zijn dol op de eiwitrijke snacks en nemen de larven graag als ontbijtoptie aan! Anders moeten de schadelijke larven worden gedood en afgevoerd om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar tot nu toe onbezoedelde gebieden.

Conclusie:

Weidelangpootmuggen zijn een echte ergernis als ze zich eenmaal op het goed verzorgde gazon hebben gevestigd. Binnen een jaar kunnen de ondergronds levende larven door hun vraatzucht aan de gazonwortels aanzienlijke schade aanrichten en leiden tot het afsterven van hele gazonoppervlakken. Maar dat hoeft niet zo te zijn!

De bestrijding van de weidelangpootmug en hun larven is milieuvriendelijk en biologisch mogelijk, zodat zelfs de strengste bio-tuin niet zonder zijn gazon hoeft te doen! Nuttige organismen zoals SF-nematoden tegen weidelangpootmuggen zijn een gerichte, effectieve en zeer verdraagzame manier van natuurlijke plaagbestrijding, die bijdraagt aan een gezond evenwicht in jouw tuin.

Het vermijden van chemische insecticiden maakt het bovendien mogelijk dat een groot aantal andere nuttige organismen hun intrek nemen in jouw tuin, die op de lange termijn bijdragen aan een natuurlijke balans tussen goed en kwaad in jouw tuin. Een overpopulatie van plagen wordt daarmee op organische wijze tegengegaan - zo bedankt jouw tuin jou voor een gifvrij ecosysteem!

Onze aanbeveling

SC-Nematoden tegen veenmollen en langpootmuggen
SC-Nematoden tegen veenmollen en langpootmuggen
Sterren
Translation missing: nl.products.product.regular_price
Vanaf € 9,99