Inhoudsopgave
Een vrouwelijke weidelangpootmug legt 300 tot 500 eieren in het gazon in augustus/september en sterft kort na het leggen. Losse, vochtige grond heeft de voorkeur voor het leggen van eieren, bij voorkeur in de buurt van water. De eerste larven komen na vier tot zes weken uit de eieren.
💡 Het leggen van eieren in augustus/september wordt voor de langpootmug bemoeilijkt door dicht, hoog gras. Dit vermindert natuurlijk het risico op besmetting, omdat het grondoppervlak moeilijker bereikbaar is voor de vrouwtjes wanneer ze beschermd worden door hoog gras!
[Foto: MaCross-Photography / shutterstock.com]
Wanneer de eerste larven van de weidelangpootmug uit hun eieren komen, is de zomer al voorbij en beginnen de temperaturen te dalen. De jonge larven van de weidelangpootmug brengen hun 1e en 2e larvestadium door in het gras, net onder de graszode, waar ze overwinteren in hun 3e larvestadium op een diepte van slechts ongeveer 3 cm.
Het volgende voorjaar, wanneer de temperaturen stijgen en het voedselaanbod toeneemt, ontwaken de larven en beginnen ze zich onmiddellijk te voeden. De lente is daarom ook de tijd van het jaar waarin de schade die de weidelangpootmug veroorzaakt bijzonder intensief kan worden waargenomen. De getroffenen realiseren zich dikwijls dan, dat er iets mis is met hun eigen stukje groen.
Kalkstikstof-mest tegen weidelangpootmuggen:
De meststof kan heel goed in het voorjaar worden gebruikt, wanneer de larven van de weidelangpootmug na hun winterrust nog verzwakt zijn. Bovendien ondersteunt het de grasmat en voorkomt het grotere schade door de weerstand van de grassen te verhogen. Kalkstikstof tegen weidelangpootmuggen, of ook wel gazonkalk genoemd, remt dus de ontwikkeling van de larven en beschermt het gazon
Maar let op: meer is niet altijd beter! Overbemesting kan een averechts effect hebben en het gazon schaden in plaats van beschermen. Gebruik kalk tegen weidelangpootmuggen daarom met mate!
Tarwezemelen tegen weidelangpootmuggen:
Deze aanpak lijkt iets voor de diehards te zijn: Met een mengsel van tarwezemelen en suiker kun je de larven actief uit de grond lokken en ze vervolgens in de vroege ochtend van het mengsel verzamelen. Kippen zijn dol op de eiwitrijke snacks en nemen de larven graag als ontbijtoptie aan! Anders moeten de schadelijke larven worden gedood en afgevoerd om te voorkomen dat ze zich verspreiden naar tot nu toe onbezoedelde gebieden.