Varenrouwmuggen / Rouwvliegjes: 3 deskundige tips voor duurzame bestrijding
Rouwvliegjes kunnen voor hobbytuiniers een echte plaag worden. In dit artikel geven we je 3 tips waarmee je een rouwvliegjesplaag effectief en duurzaam kunt bestrijden.
[Foto: SIMON SHIM / shutterstock.com]
Tip 1: Varenrouwmuggen / Rouwvliegjes op tijd herkennen - zo zien rouwvliegjes, larven en eieren eruit
Om snel van een rouwvliegjesplaag af te komen, is het belangrijk om de kleine plantenziekten vroegtijdig te herkennen. Rouwvliegjes bereiken een grootte van 2-5 mm en lijken qua uiterlijk op kleine fruitvliegjes. Kenmerkend zijn de lange vleugels en poten, evenals een wankele vliegstijl. Een vrouwelijk rouwvliegje legt ongeveer 50-300 eieren in de aardlagen van de potgrond. Na ongeveer 4 dagen komen de eerste larven uit, die een glasachtig wit lichaam en een zwarte kop hebben. Varenrouwmuggen leggen hun eieren bij voorkeur in humus- en compostrijke grond, omdat deze veel organisch materiaal bevat waarvan de larven zich voeden.
Een rouwvliegjesplaag komt vaker voor in de koude maanden van het jaar, wanneer de binnenruimtes worden verwarmd en bloempotten door vaak goedbedoeld overmatig water geven voortdurend vochtig zijn. Bij het water geven worden de kleine zwarte plaaggeesten opgejaagd en stijgen in een zwerm uit uw kamerplant op. Terwijl volwassen varenrouwmuggen meer vervelend zijn dan schadelijk, hebben de larven een uitgesproken eetlust voor organisch materiaal zoals afgestorven plantendelen, levende fijne wortels en knollen van de planten. Oudere planten kunnen door een rouwvliegjesplaag in hun groei worden belemmerd en een doffe uitstraling krijgen. Jonge planten, zoals stekken en zaailingen, overleven een plaag vaak niet, omdat ze via de wortels niet genoeg voedingsstoffen en water kunnen opnemen.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]
Tip 2: Een rouwvliegjesplaag voorkomen
Het is natuurlijk het beste om een rouwvliegjesplaag helemaal te voorkomen. Varenrouwmuggen / rouwvliegjes geven de voorkeur aan een warm-vochtig klimaat en hebben dit nodig voor hun ontwikkeling van larve tot pop en later tot volwassen vlieg.
Hoewel het vaak water geven van jouw planten goed bedoeld is, kan dit varenrouwmuggen in de hand werken. Maar wat zijn de optimale gietintervallen? Dit is helaas niet algemeen te bepalen. Verschillende factoren, zoals het type plant, de locatie (schaduwrijk, zonnig, halfschaduw) en de omgevingstemperatuur spelen een cruciale rol. Over het algemeen kan je de waterbehoefte van uw plant goed observeren aan de hand van de vochtigheid van de potgrond. Controleer eenvoudigweg hoe nat de aarde in de pot aanvoelt. Als de aarde erg droog wordt, is het een goed moment om water te geven. Bij potplanten is het meestal voordelig om minder vaak water te geven, maar dan met grotere hoeveelheden water. Hierdoor vormen planten watervoorraden en kunnen ze langere gietpauzes van een paar dagen zonder problemen doorstaan.
Tip 3: Varenrouwmuggen / Rouwvliegjes in kamerplanten biologisch bestrijden
Om duurzaam van een rouwvliegjesplaag af te komen, is het helaas niet voldoende om de rondvliegende insecten te vangen of te verwijderen. De meest effectieve methode is een bestrijding direct in het larvale stadium.
Het is echter eerst aan te raden om de aangetaste plant uit zijn gebruikelijke omgeving te verwijderen en deze van de andere planten te isoleren. Zo wordt een verdere verspreiding van de rouwvliegjesplaag naar andere planten in uw woning voorkomen.
Huismiddelen
Voor de bestrijding van een rouwvliegjesplaag zijn verschillende huismiddelen geschikt:
- In plaats van de gebruikte koffiedik weg te gooien, kunt u deze nuttig gebruiken. Laat de koffiedik goed drogen en strooi deze vervolgens over de potgrond van de aangetaste planten. Dit voorkomt dat vrouwelijke varenrouwmuggen hun eieren in de aarde kunnen leggen. Een soortgelijk effect heeft ook fijn zand, bijvoorbeeld kwartszand.
- Een ander hulpmiddel dat we vaak al in huis hebben, is bakpoeder of natriumcarbonaat. Zeef het poeder over de aangetaste potgrond en bevochtig het dan. De rouwvliegjeslarven eten het poeder op en sterven vervolgens af.
- Ook verschillende oliën kunnen helpen bij een rouwvliegjesplaag. Geef de aangetaste planten water met een mengsel van een liter water en 15-20 druppels tea tree olie of lavendelolie om de larven van de rouwvliegjes te doden. Ook 10 ml neemolie gemengd met een liter water kan een varenrouwmuggenplaag indammen.
- Ook het gebruik van knoflook is een geschikte maatregel om een rouwvliegjesplaag te bestrijden. Bij knoflook zorgt de zwavelhoudende stof allicine voor het afsterven van de rouwvliegjeslarven. Schil hiervoor de knoflookbol en snijd deze in kleine blokjes. Vervolgens kunt u de gesneden knoflook eenvoudig over de aangetaste potgrond verdelen.
- Zwavel wordt ook vrijgegeven door afgebrande lucifers. Na het branden kunt u de lucifers met de kop naar beneden in de aarde steken om de rouwvliegjeslarven te doden.
- Als alternatief kunt u ook een bosje peterselie gebruiken, dat u fijnhakt en vervolgens over de aangetaste grond verdeelt. Door de voor varenrouwmuggen / rouwvliegjes onaangename geur wordt het leggen van eieren door de plagen voorkomen.
SF-nematoden
Voor een langdurige bestrijding wordt echter een toepassing met Steinernema feltiae (SF)-nematoden aanbevolen, de natuurlijke vijanden van rouwvliegjes. SF-nematoden zijn 0,8 mm kleine draadwormen die de larven van rouwvliegjes parasiteren en zo de voortplantingscyclus duurzaam doorbreken. Hierbij dringen de nematoden als parasieten de larven van varenrouwmuggen / rouwvliegjes binnen en doden deze af. Tijdens de parasitering gebruiken de nematoden de rouwvliegjeslarven als voedselbron en broedplaats om zich voort te planten. Zo groeit de populatie van de nuttige nematoden in de bloempot zolang er rouwvliegjeslarven aanwezig zijn. Daarna sterven ook de nematoden af.
Gele plakstrips
Een nuttige manier om een rouwvliegjesplaag te volgen, is het gebruik van gele plakstrips, ook wel plak klavertjes genoemd. Deze worden meestal in de bloempot gestoken of aan de onderste bladeren van de plant gehangen. Varenrouwmuggen / rouwvliegjes blijven plakken op de kleverige oppervlakken van de gele plakstrips. Na een eerste toepassing van SF-nematoden kan zo worden vastgesteld of na twee weken een verdere behandeling nodig is. Omdat nematoden niet helpen tegen volwassen varenrouwmuggen, zijn geelplaten een geschikte methode om de volwassen plagen te vangen.
Samenvatting: 3 tips voor het bestrijden van een rouwvliegjesplaag
Een rouwvliegjesplaag op tijd herkennen: Een rouwvliegjesplaag is het beste te observeren tijdens het water geven van de planten. Bij een plaag komen dan zwermen kleine zwarte varenrouwmuggen tevoorschijn.
Preventieve middelen om een plaag te voorkomen: Varenrouwmuggen / rouwvliegjes vinden in vochtige potgrond en verwarmde ruimtes optimale omstandigheden. Ter preventie moet het gietinterval van de planten worden aangepast, zodat er geen wateroverlast ontstaat.
Biologische bestrijding van varenrouwmuggen / rouwvliegjes: Nadat je de aangetaste plant van de andere hebt geïsoleerd, bieden SF-nematoden als natuurlijke vijanden van varenrouwmuggen de meest effectieve oplossing tegen varenrouwmuggenlarven. Legona SF-nematoden kan je eenvoudig en gemakkelijk bestellen in onze online shop.