Sallandkever in de tuin: Herkennen, Begrijpen en Bestrijden 

Sallandkever: Kleine tuinbewoners onder de loep

De sallandkever is waarschijnlijk de kleinste boosdoener uit de familie van de bladsprietkevers, en met zijn kleurrijk glanzende vleugelschilden zou je deze mooie kever geen kwaad toedichten. De zilverachtige sallandkever, ook bekend als Hoplia philanthus, is echter een verwant van de mei- en junikever en richt in Nederlandse tuinen helaas net als zijn grote broers vaak lelijke plantschade aan. Het zijn de larven van de sallandkever, de kleine engerlingen, die onderaan de plantenwortels vreten en hun gastheerplant daardoor aanzienlijk verzwakken.

Hoewel de engerlingen van de sallandkever in vergelijking met die van de meikever beduidend kleiner zijn, hoeft dat nog niets te betekenen. Heeft een plaag zich eenmaal in het gazon gevestigd, dan compenseren de engerlingen vaak hun geringe lichaamsgrootte door hun aantal. Gezamenlijk vernietigen de plagen hele grasvelden, vreten van onderaf aan de plantenwortels en creëren met hun eetlust een schadebeeld dat niet onderdoet voor dat van hun grotere verwanten.

Laten we eens samen kijken hoe de sallandkever leeft, wat hem kenmerkt en hoe je een overmatige vermenigvuldiging van de plaag op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier kunt tegengaan.

Van Ei tot Kever: De Levenscyclus van de Sallandkever Begrijpen

De Engerling:

De levenscyclus van de Sallandkever lijkt op die van zijn verwante bladsprietkever, die het grootste deel van hun leven ondergronds in de bescherming van de duisternis doorbrengen. Het zijn namelijk twee jaar die de larve van de Sallandkever, de zogenaamde Engerling, in de bodem verblijft. De winters brengen ze door in diepere bodemlagen onder de vorstgrens, terwijl ze zich in de warmere jaargetijden direct onder de graszoden bevinden. Hier vreten ze ondergronds aan de wortels van gezonde planten en voeden zich zo, totdat ze na meerdere vervellingen een grootte van ongeveer 2 cm hebben bereikt.

Van de larve naar de kever:

Hebben ze hun definitieve gewicht bereikt, dan trekken de dikke, witte larven zich terug om te verpoppen. In het voorjaar kruipen de volwassen kevers uit en verlaten in juni de grond voor hun enige zwermvlucht. Slechts 5-6 weken brengen de dieren door als volwassen, vliegende kevers, waarbij ze zich volledig concentreren op twee dingen: eten en voortplanten! De vraatschade van de volwassen kevers is daarbij meestal niet noemenswaardig, omdat het jonge groen zich doorgaans snel herstelt.

Het schadebeeld:

Bevruchte vrouwtjes leggen na enkele weken hun eitjes in aardeholtes tot 15 cm diep, waaruit na ongeveer een maand de jonge larven tevoorschijn komen. De larven van de sallandkever beginnen onmiddellijk te eten, maar veroorzaken door hun kleine formaat in het eerste jaar nog geen zichtbare schade. Hoe verder de larven echter groeien, hoe uitgebreider hun vraatzucht wordt - en hoe duidelijker de schade! Al snel vind je dan losliggende grasdelen, afgestorven en vergeelde grasvlakken en onder de graszoden kun je de boosdoeners vaak in grote aantallen vinden. De larven van de sallandkever zijn dan al zo groot dat ze ook behoorlijk weerbaar zijn, en een bestrijding moet gericht en duurzaam plaatsvinden. Wordt niet in de cyclus ingegrepen, dan trekken de volwassen larven zich terug om te verpoppen en planten zich als volwassen kevers opnieuw voort.

Natuurlijke bestrijdingsmethoden: Nematoden tegen sallandkever

Sallandkevers moeten bij schadelijke aantasting niet aan hun lot worden overgelaten, omdat een verspreiding snel kan plaatsvinden en aangrenzende gebieden dus ook in gevaar kunnen komen. Een behandeling moet daarom altijd worden overwogen als sterke zwermjaren kunnen worden waargenomen of als zelfs al eerste plantschade wijst op een bezetting met larven. Maar wat kun je doen tegen de sallandkever? Is een bestrijding op biologische wijze en zonder het gebruik van giftige chemicaliën überhaupt mogelijk?

Het goede nieuws is hier: Ja, biologisch is mogelijk!

Een besmetting met sallandkevers hoeft niet per se het gebruik van giftige pesticiden te betekenen. Met nematoden tegen sallandkever en sallandkeverlarven is het mogelijk om de plaag op natuurlijke en ecologische wijze effectief te bestrijden. Dit professionele bestrijdingsmiddel combineert de voordelen van beide werelden zonder concessies te doen!

De voordelen:

  1. Nematoden tegen sallandkeverlarven (en andere larven van de familie Bladsprietkevers) werken ondergronds, onopgemerkt en op natuurlijke wijze. De piepkleine aaltjes zijn voor planten, mens en dier volledig ongevaarlijk, zelfs bij direct contact. Alleen de larven pakken ze aan.
  2. Uitgebracht in de aanbevolen toepassingsmaanden bevinden de nematoden zich op dezelfde diepte in de grond als de larven van de sallandkever. Hier voeden de nematoden zich met de larven en doden de plagen binnen de kortste keren effectief.
  3. Voor de getroffen planten betekent dit een onmiddellijke verlichting.
  4. De nematoden zijn niet giftig of gevaarlijk voor vogels of egels, die zich voeden met de engerlingen, noch voor kinderen of huisdieren die in de tuin spelen.

Een gerichte en geïsoleerde bestrijding van de plaag is daarentegen met chemische bestrijdingsmiddelen nauwelijks mogelijk, omdat hun giftigheid zich in principe richt tegen alles wat met de middelen in aanraking komt.

Nematoden tegen sallandkevers zijn een betrouwbaar middel om gericht tegen de plaag - en alleen deze - op te treden en een gezond ecosysteem te ondersteunen. Ook ter voorkoming van een besmetting kunnen nematoden eind zomer worden toegepast, wanneer de jonge larven van de sallandkever aan hun eerste maaltijden beginnen. Zo wordt een vestiging van de plaag onmiddellijk tegengegaan zonder andere tuinbewoners door de preventieve maatregel in gevaar te brengen. Wie dus de diversiteit in de eigen tuin waardeert, beschermt!

De sallandkever: Bestrijdingsstrategieën en kansen op succes

De sallandkever is geen graag geziene gast, als je even zijn mooie uiterlijk negeert. Helaas vergrijpen zijn larven, de zogenaamde engerlingen, zich graag en hevig aan het wortelstelsel van levende planten - bij voorkeur onder grasvelden. Daarmee veroorzaken ze keer op keer duidelijke schadebeelden die moeilijk te vergeven zijn:
Hele grasmatten komen los van de grond, de grassprieten verzwakken, verkleuren en sterven af. Vogels dragen bij aan de onaantrekkelijke situatie door in de losse graszoden naar de smakelijke larven te pikken en zo grote kale plekken te ondersteunen.

Een plaag met sallandkevers kan iedereen treffen en moet snel worden behandeld om een verspreiding ook in het belang van de buren te voorkomen. Daarbij staan verschillende bestrijdingsstrategieën tegen de sallandkever en zijn larven ter beschikking:

  1. De preventie of actieve bestrijding van sallandkevers door het inzetten van nematoden verzekert een snelle en succesvolle toepassing, terwijl andere tuinbewoners, huisdieren en het milieu onbewogen blijven door het verdraaglijke middel.
  2. Een gifvrije tuin trekt ook een groot aantal nuttige dieren aan, die samen met jou optrekken: spitsmuizen, egels, vogels en padden nemen het voor je op tegen een veelheid van verschillende plagen, terwijl ze zelf geen enkele schade aanrichten in de tuin of aan je planten. Het resultaat is een sterke symbiose
    Wij bieden nuttige dieren een gifvrije tuin als leefruimte, terwijl zij deze leefruimte voor ons vrij houden van plagen - waardoor het gebruik van gifstoffen op lange termijn onnodig wordt. Het natuurlijke evenwicht is hersteld!
1 van 4

❗️❗️❗️ Houd in het belang van de bevordering van nuttige dieren ook rekening met het feit dat de larven van verschillende bladsprietkevers als engerlingen worden aangeduid en sterk op elkaar lijken. Daarbij zijn echter niet alle soorten schadelijk en sommige dragen zelfs actief bij aan een gezonde tuin:

De larven van de gouden tor (Cetoniinae) en de neushoornkever lijken sprekend op schadelijke engerlingen, maar staan beide als nuttige dieren onder bescherming!
Vinden zich dus engerlingen in compost, humus of mulch, dan heb je een vriend gevonden in plaats van een vijand!

De larven van de gouden tor en de neushoornkever voeden zich uitsluitend met dode plantendelen en dood hout, zodat ze geen enkele schade aan levende planten veroorzaken. In plaats daarvan dragen ze actief bij aan de vorming van humus en zijn zo een belangrijk onderdeel van een gezonde tuin die onze bescherming verdient.

Onze aanbeveling

HB-Nematoden tegen lapsnuitkevers en engerlingen
HB-Nematoden tegen lapsnuitkevers en engerlingen
Sterren
Translation missing: nl.products.product.regular_price
Vanaf € 9,99