Sallandkever: Kleine tuinbewoners onder de loep
De sallandkever is waarschijnlijk de kleinste boosdoener uit de familie van de bladsprietkevers, en met zijn kleurrijk glanzende vleugelschilden zou je deze mooie kever geen kwaad toedichten. De zilverachtige sallandkever, ook bekend als Hoplia philanthus, is echter een verwant van de mei- en junikever en richt in Nederlandse tuinen helaas net als zijn grote broers vaak lelijke plantschade aan. Het zijn de larven van de sallandkever, de kleine engerlingen, die onderaan de plantenwortels vreten en hun gastheerplant daardoor aanzienlijk verzwakken.
Hoewel de engerlingen van de sallandkever in vergelijking met die van de meikever beduidend kleiner zijn, hoeft dat nog niets te betekenen. Heeft een plaag zich eenmaal in het gazon gevestigd, dan compenseren de engerlingen vaak hun geringe lichaamsgrootte door hun aantal. Gezamenlijk vernietigen de plagen hele grasvelden, vreten van onderaf aan de plantenwortels en creëren met hun eetlust een schadebeeld dat niet onderdoet voor dat van hun grotere verwanten.
Laten we eens samen kijken hoe de sallandkever leeft, wat hem kenmerkt en hoe je een overmatige vermenigvuldiging van de plaag op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier kunt tegengaan.