Inhoudsopgave
De veldmeikever legt zijn eieren liever in open terrein, waardoor een plaag op grasvelden of parken vaak aan deze soort toe te schrijven is. De engerlingen eten dan ondergronds aan de graszoden, totdat ze na 3-5 jaar als volwassen meikevers uit de grond komen. De volwassen dieren geven tijdens de zwermvlucht de voorkeur aan het jonge groen van loofbomen zoals fruitbomen.
De bosmeikever legt zijn eieren vaak direct rond de boom die het vrouwtje voor haar eigen voeding gebruikt. Engerlingen van de bosmeikever gedijen meestal in bosgrond, waar ze ondergronds aan de wortels van bij voorkeur jonge bomen eten. Na eveneens 3-5 jaar en na het voltooien van hun larvenstadium komen de volwassen meikevers uit de bosgrond. Voor de vliegende kevers zijn loofbomen zoals beuken en eiken interessant als voedselbron, maar bij voedselgebrek worden ook naaldbomen zoals sparren geaccepteerd.
Van huismiddeltjes tegen meikevers moet je echter liever afzien. Vaak zijn deze niet voldoende om een populatie succesvol terug te dringen - vanwege hun lange, larvale stadium wordt dit falen vaak pas in de loop van de volgende jaren duidelijk. Met verwoestende gevolgen: waar men zich al veilig waande voor de plaag, nemen de larven het jaar daarop als uit het niets in nieuwe sterkte de overhand, wat de bestrijding steeds moeilijker maakt.
Wat op de lange termijn helpt tegen meikevers zijn professionele oplossingen met de best mogelijke biologische compatibiliteit, die een integrale, duurzame oplossing vormen!
Milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden zoals nematoden zijn vandaag de dag belangrijker dan ooit om een evenwichtig ecosysteem te bevorderen. En dat betaalt zich direct weer uit: in een gezonde, gifvrije tuin zijn van nature veel verschillende nuttige organismen te vinden, die het direct op plagen zoals de meikever hebben gemunt. Deze is zowel als larve, als volwassen kever een geliefd prooidier, omdat de eiwitrijke super-broemmer in principe gelijk vier maaltijden in één biedt. Als je nuttige organismen zoals spitsmuizen, egels, padden of vogels naar je tuin lokt, spelen deze nuttige tuinbewoners volledig in je team!