Voedsel bewaren tegen motten - wat betekent dat?

Niemand wil voedselmotten in zijn eigen huishouden. Als preventieve maatregel om een plaag te voorkomen, wordt er altijd gesproken over "mottenbestendige" opslag. Maar wat betekent dit eigenlijk?

von Sara

Aangetaste maïskorrels - de eigenlijke schade wordt niet veroorzaakt door de motten, maar door de kleine larven van de voedselmot zelf.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]

De voedsel mot is een vervelend ongedierte dat aanzienlijke schade kan aanrichten. Tijdens een plaag worden regelmatig hele voorraden oneetbaar gemaakt en de getroffenen lijden er vaak geestelijk onder. Zelfs vandaag de dag worden voedsel motten heel vaak geassocieerd met een gebrek aan hygiëne. Dit is echter absoluut niet het geval - hygiëne in huis is totaal irrelevant voor de voedselmot. Slechts één ding is belangrijk voor de mot: toegang tot voedsel voor zijn broedsel, de kleine mottenlarven. En helaas genieten ze van al het voedsel dat oorspronkelijk bedoeld is voor onze dagelijkse consumptie. Om een mottenplaag met succes te voorkomen, moeten preventieve maatregelen daarom gericht zijn op het mottenbestendig opslaan van voedsel - en dat brengt ons terug bij het onderwerp. Wat is mottenbestendig?

Hoe komt de mot het huis binnen?

Om uit te leggen hoe we ons voedsel veilig kunnen bewaren tegen motten, moeten we eerst kijken hoe een plaag zich meestal ontwikkelt. En hier begint onze reis buiten onze eigen vier muren.
In de meeste gevallen is een besmetting met voedselmotten rechtstreeks uit de supermarkt mee naar huis genomen. Motteneitjes hechten zich dan aan voedsel en de verpakking ervan en belanden ongemerkt in onze winkelwagentjes. Als de goederen dan thuis in de voorraadkast worden bewaard, zijn de omstandigheden daar ideaal voor de hongerige nakomelingen. Het is er stil, donker en onze huiselijke temperaturen bieden ideale omstandigheden voor het ongedierte om zich te ontwikkelen. Na een paar dagen komen de larven ongemerkt uit hun eitjes en gaan ze meteen op zoek naar voedsel. Dit vinden ze in overvloed in onze kasten: deeg- en bloemproducten, muesli, chocolade - zelfs thee en kruiden worden graag geaccepteerd door de kleine wormpjes! Om bij hun voedselbron te komen, bijten ze moeiteloos door elk verpakkingsmateriaal heen: plastic, papier en zelfs gesealde vacuümverpakkingen bieden geen bescherming tegen het krachtige bijtgereedschap van de mottenlarven. En als ze eenmaal in ons voedsel terecht zijn gekomen, leven ze daar als een koning in Frankrijk! In korte tijd kan zich een aanzienlijke mottenpopulatie ontwikkelen, die dan vaak alleen nog te herkennen is aan de fladderende volwassen motten.

 

De duidelijkste tekenen van een mottenplaag zijn webben en larven.
[Foto: JSep / shutterstock.com]


Hoe kan ik met succes voorkomen dat er een plaag ontstaat?

En hier komen we eindelijk terug bij onze vraag: Hoe bewaar ik voedsel op een mottenbestendige manier om te voorkomen dat er al in een vroeg stadium een plaag ontstaat?
Welnu, zoals hierboven vermeld, hechten de meeste eitjes zich aan afzonderlijke voedingsmiddelen of hun verpakking. Het is daarom belangrijk dat deze verpakking zo snel mogelijk van het voedsel wordt gescheiden, zodat de motteneitjes niet in de eerste plaats in de kast belanden. Opslag in glazen of hard plastic bakjes, waarin ons voedsel los zonder transportverpakking kan worden bewaard, is hiervoor geschikt. Op deze manier wordt het risico op een besmetting al aanzienlijk verkleind.
Omdat de mottenlarven gemakkelijk door plastic folie heen kunnen bijten, zijn plastic zakjes zoals zip-lock zakjes helaas niet geschikt om te bewaren. Tot verrassing van velen zijn potten met schroefdop helaas ook niet geschikt om mottendicht in te bewaren! De korte schroefdraad biedt de kleine, beweeglijke mottenlarven een handige "mottenladder" rechtstreeks in de pot in plaats van ze eruit te houden.
De ideale keuze voor mottendichte opslag is daarom een stevige bak met een rubberen afdichting die goed en zonder spleten sluit. Als het deksel in een rubberen afdichting drukt, heeft zelfs de dunste larve geen kans!
Dit type opslag zonder verpakking heeft nog een voordeel: als een voedingsmiddel tijdens de opslag besmet raakt, kan dit in een vroeg stadium worden ontdekt en in de afgesloten verpakking worden geïsoleerd. Het voedsel in kwestie moet dan onmiddellijk volledig worden weggegooid en de container moet grondig worden gekookt. Na een grondige, hete reiniging om eventuele motteneitjes te doden, kan de container zonder aarzelen weer worden gebruikt.
Op deze manier kan een plaag in een vroeg stadium worden geëlimineerd, zonder dat het ongedierte zich kan verspreiden naar andere voedingsmiddelen.

Zo zie je maar: "luchtdicht" is niet hetzelfde als "mottenbestendig", maar mottenbestendig is het waard!

 

Hier is een voorbeeld van hoe een mottenvrije keuken eruit kan zien. Geen kans meer voor motten.
[Foto: Vladimir Bolokh / shutterstock.com]
Terug naar blog