Als de veenmollen in aantal toenemen, kunnen vooral jonge groenteplanten schade oplopen. Je kunt dit bestrijden met SC-nematoden.
von Sara
Ze zien er niet alleen griezelig uit, ook de schade die de veenmol in je eigen tuin kan aanrichten, jaagt tuiniers de koude rillingen over de rug [Foto: D. Kucharski K. Kucharska/ Shutterstock.com]
Mollen kennen we, ook krekels zijn ons bekend. Maar wat is een veenmol? De meeste van ons zullen zo'n dier waarschijnlijk alleen per toeval tegenkomen. Het insect is nachtactief, ziet eruit als een krekel, maar heeft aan de voorkant van het lichaam karakteristieke graafpoten waarmee het zich een weg onder de grond baant – net als een mol. Er zijn ongeveer 100 soorten, maar in Nederland komt alleen de Europese veenmol voor. Ze kunnen tot 10 centimeter groot worden, maar blijven meestal verborgen omdat ze zich overdag zelden boven de grond laten zien.
Eigenlijk zijn de dieren, die ook wel aardkrekel of molkrekel worden genoemd, onschadelijk, maar als ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze ook schade aan planten veroorzaken. Veenmollen voeden zich namelijk niet alleen met wormen of andere bodemorganismen, maar ook met plantendelen, vooral knollen en wortels. Dit kan vooral jonge planten (met name groenten) beschadigen. Als er plotseling kale plekken in het gazon verschijnen, kan de veenmol daar ook verantwoordelijk voor zijn.
Veenmollen bestrijden is moeilijk
Als veenmollen een probleem worden in de tuin, moet men proberen om deze plaagdieren te bestrijden. Insecticiden zijn er echter niet, en ook huismiddeltjes die vaak worden genoemd (zoals spiritus, afwasmiddel, keukenolie of zelfs purschuim) zijn noch milieuvriendelijk, noch effectief. Het is beter om natuurlijke vijanden naar de tuin te lokken. Daaronder vallen bijvoorbeeld merels, mollen, spitsmuizen en ook egels. Wie kippen heeft, zal waarschijnlijk geen last hebben van veenmollen. Ook het bouwen van vallen kan effectief zijn. Graaf glazen in de getroffen bodem in, waarin de krekels 's nachts kunnen vallen. De volgende dag moet je de veenmollen in de vrije natuur vrijlaten.
Veenmollen bestrijden met nematoden
SC-nematoden zijn daarentegen een ideale manier om veenmollen in de tuin op een ecologische en effectieve manier te bestrijden. Daarbij bieden nematoden zelfs een dubbel werkingsmechanisme: Enerzijds eten de hongerige nematoden de krekellarven ondergronds op en zorgen ze er zo voor dat er minder ongedierte opgroeit dat zich kan voortplanten. Anderzijds kunnen nematoden ook de volwassen veenmollen bestrijden. Deze hebben een levensduur van drie jaar en kunnen daardoor steeds weer nakomelingen in de eigen tuin voortbrengen. Nematoden grijpen hier in door via lichaamsopeningen het lichaam van de volwassen krekels binnen te dringen en ze van binnenuit effectief te doden. Als natuurlijke component van een intact ecosysteem herstellen nematoden zo zachtjes het evenwicht tussen nuttige insecten en plaagdieren, zonder negatieve invloed op andere tuinbewoners. De SC-nematoden kunnen het hele jaar door worden gebruikt, maar ze worden pas actief bij een bodemtemperatuur van 12 graden.