Wanneer de lapsnuitkever zich tegoed doet aan onze planten

De lapsnuitkever, hoewel uiterlijk fascinerend, vormt een significante bedreiging voor tuinplanten. Zijn larven veroorzaken aanzienlijke schade aan plantenwortels. HB nematoden, die de larven in de grond doden, hebben zich bewezen als een effectieve en natuurlijke bestrijdingsmaatregel.

von Sara

Een volwassen kever bij het vreten van bladeren. De boosdoener is echter meestal de larve!
[Foto: matt_wiszniewski/ Shutterstock.com]

Eigenlijk is de lapsnuitkever een mooie kever. Hij kan tot anderhalve centimeter groot worden, heeft zes lange poten en twee lange antennes. Afhankelijk van de soort kever kan zijn uiterlijk verschillende kleuren hebben. De taxuskever wordt ook wel de taxuskever genoemd. Bij ons komt de gegroefde lapsnuitkever het meest voor. Hij is zwart met geelbruine vlekken op zijn rug. Vele andere bekende soorten, zoals de Otiorhynchus coecus, de Otiorhynchus crataegi of de Otiorhynchus raucus, behoren allemaal tot de familie van de snuitkevers, waarbij elke kever zijn eigen karakteristieke uiterlijk heeft. Hun dieet bestaat voornamelijk uit bladeren van houtige planten zoals laurierkers, buxus, rododendron en rozen. Hoewel de voedingsplekken er onaantrekkelijk uitzien, zijn ze meestal niet schadelijk voor de plant. Schadelijker zijn echter de larven, die zich voeden met plantenwortels.



 

Lapsnuitkevers – eieren worden in het wortelgebied gelegd

Het vrouwtje van de taxuskever kan tussen mei en augustus tot 800 eitjes leggen. Dit gebeurt direct in het wortelgebied van planten, zodat de larven na het uitkomen kunnen beginnen met vreten. De larven komen ongeveer drie weken later uit en overwinteren in de grond. In april van het volgende jaar verpoppen ze zich, en na nog eens drie weken verlaten de volwassen kevers hun omhulsel en begint het spektakel opnieuw. Om te voorkomen dat de larven de wortels aanvreten en daardoor blijvende schade aanrichten omdat er geen water en voedingsstoffen meer kunnen worden opgenomen, is het zinvol om ze te bestrijden.


HB-nematoden tegen lapsnuitkevers

Afgezien van het feit dat het beter is om helemaal geen insecticiden te gebruiken, zijn deze nauwelijks effectief tegen taxuskevers. Ook huismiddeltjes zijn niet aan te raden. Wie wil, kan een bloempot met houtwol in de getroffen gebieden zetten. De kevers kruipen hierin en je kunt ze overdag in de natuur loslaten. De larven zitten echter nog steeds in de grond. Hier kunnen HB-nematoden helpen. De ongeveer 0,6 millimeter lange en voor mensen onzichtbare draadwormpjes worden met het gietwater in de grond gebracht. Daar doden de nematoden de larven, en zodra hun werk is gedaan, sterven ze af. Zo vormen deze nuttige insecten een natuurlijke vijand tegen de larven van de lapsnuitkevers. Omdat de nematoden pas actief worden bij een bodemtemperatuur van 12 graden, wordt aangeraden ze tussen april en september toe te passen.

Terug naar blog