Kledingmotten - regelmatige controles zijn zinvol

Ze schaden onze gezondheid niet, maar de motten plunderen wel onze kleren. Nuttige insecten zoals sluipwespen kunnen helpen.

von Sara
Kledingmot op textiel - Volwassen kledingmotten veroorzaken geen directe schade aan hun voedsel. De volwassen motten concentreren zich alleen op de voortplanting.
[Foto: Tomasz Klejdysz / shutterstock.com]

 

Kledingmotten houden van de geuren van wol, bont, haar en zweet en worden aangetrokken door licht. Het is dan ook niet ongewoon dat ze via ramen of kleine kiertjes het huis binnenkomen en zich tegoed doen aan ons textiel. Zelfs op vakantie kunnen kledingmotten worden meegenomen. Als er een mottenplaag op het vakantieverblijf is, kunnen de diertjes via je eigen kleding mee naar huis reizen. Zodra een plaag is vastgesteld, moet er snel actie worden ondernomen, want een plaag kan grote schade aanrichten aan kleding, tapijten en ander textiel. Kledingmotten voeden zich met keratine. Dit zit in dierlijk haar, waarvan wol, bont of huiden worden gemaakt. Maar ook synthetische stoffen staan op het menu. Kleine gaatjes in truien, T-shirts of sweatshirts zijn meestal de eerste tekenen van kledingmotten in de kledingkast. Je moet dus regelmatig controleren en snel handelen als je een besmetting vermoedt.


Kleidermotten – die Raupen schädigen die Textilien

Het zijn niet de volwassen motten die het echte ongedierte zijn, maar de rupsen. Dit komt omdat ze na het uitkomen voedsel nodig hebben en zich dan voeden met het textiel. Behalve aan de gaten in kleding is een plaag van kledingmotten ook te herkennen aan de motten zelf, die dan in grote aantallen in woonruimtes verschijnen, vooral in slaapkamers en kledingkasten. In tegenstelling tot voedselmotten azen kledingmotten alleen op textiel. De uitzondering is de pelsmot, die zowel kleding als voedsel op zijn menu heeft staan. Kledingmotten zijn relatief gemakkelijk te herkennen omdat hun vleugels altijd zonder patronen zijn en meestal een zilverachtige glans hebben. Hoewel motten niet erg lang leven (meestal maar een paar weken), kunnen vrouwtjes in die tijd honderden eitjes leggen, waardoor de populatie snel groeit.

Bestrijd kledingmotten met sluipwespen

Om er zeker van te zijn dat chemicaliën geen schade toebrengen aan de gezondheid, is het aan te raden om kledingmotten te bestrijden met natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp Trichogramma evanescens. Hiervan worden er enkele duizenden geleverd op kaartjes die de eitjes van de sluipwesp bevatten. De kaartjes worden neergelegd waar de kledingmotten actief zijn. Zodra de sluipwespen zijn uitgekomen, leggen ze hun eitjes in de eitjes van motten en eten ze ze van binnenuit op. Zodra er geen motten meer aanwezig zijn, sterven de insecten, die nauwelijks zichtbaar zijn voor mensen en volkomen ongevaarlijk, en vallen ze uiteen in stof. Als je snel handelt bij een plaag van kledingmotten, kun je het gevaar binnen een paar weken elimineren.

Terug naar blog