Engerlingen – de larven van talrijke kevers

Grote aantallen witte engerlingen kunnen voor veel onheil zorgen in de tuin. HB-nematoden kunnen worden gebruikt om hun ongewenste activiteit te stoppen.

von Sara
Een engerlinglarve. Alleen een zeer geoefend oog kan de minimale verschillen tussen de vele verschillende engerlingsoorten herkennen.
[Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz/ Shutterstock.com]

 

 

Engerlingen leven onder de grond. De vlezige larven kunnen tot zes centimeter groot worden en brengen tot vier jaar door als larve. Meestal zien we ze niet, maar als we in de tuin graven, kan het zijn dat we ze tegenkomen. Voor een leek is het moeilijk te bepalen om welke engerlingen het gaat. Het kan een engerling zijn waaruit ooit een meikever, junikever of rozenkever ontstaat, of het kan een neushoornkever of gouden tor zijn. De eerste drie worden beschouwd als plaagdieren, de laatste twee als nuttige insecten die volgens de duitse "Bundesartenschutzverordnung" onder speciale bescherming vallen en niet bestreden mogen worden. Om de larven te kunnen onderscheiden, moet je ze op een glad oppervlak leggen. Als de larven op hun rug draaien, zijn het nuttige insecten. De larven van plaagedierte draaien zich daarentegen op hun buik of zijkant.


Engerlingen – natuurlijke vijanden tegen het plaagdier

Als het blijkt dat de gevonden engerlingen van schadelijk aard zijn, kunnen deze worden bestreden met natuurlijke vijanden. Schadelijke engerlingen leven meestal in bloembedden of onder het gazon. De engerlingen van nuttige insecten bevinden zich eerder in de compost. Schade aan planten door engerlingen treedt op wanneer ze aan de wortels knabbelen. Hierdoor kunnen de planten afsterven. Naast het verzamelen van engerlingen – wat een langdurige zoektocht vereist – is het lokken van natuurlijke vijanden zinvol. Dit zijn onder andere egels, groene spechten, mollen en ook kippen. Simpeler en sneller is het echter met nematoden.


Engerlingen bestrijden met HB-nematoden

HB-nematoden zijn zeer effectief bij het bestrijden van schadelijke engerlingen. De 0,6 millimeter lange draadwormen worden in water opgelost. Vervolgens worden de aangetaste bodems ermee begoten. De wormen zorgen ervoor dat de larven worden gedood. Als er geen voedsel meer is voor de nematoden, sterven ze af. Zo kan binnen 14 dagen een plaag van engerlingen worden bestreden. Hoewel de nuttige insecten het hele jaar door kunnen worden ingezet, worden ze pas actief bij een bodemtemperatuur van 12 graden. Daarom is de periode van april tot september het meest effectief om nematoden tegen engerlingen in te zetten.

Terug naar blog