Buxusmot – mooie vlinder, mooie rups, maar gevaarlijk

Buxus is vooral door de buxusmot bijzonder bedreigd. Regelmatige controle en het gebruik van XenTari is aan te raden.

von Sara

Buxusmotten kunnen grote schade aanrichten aan buxusbomen.
[Foto: xx / stock.adobe.com]

Wie buxus in de tuin heeft, weet dat een plaag zoals een buxusmotplaag zeer ongewenst is. In het ergste geval is de buxus na een plaag alleen nog geschikt voor de composthoop. En zelfs als de buxusmot "slechts" weinig schade aanricht, duurt het bij een buxus extreem lang voordat deze weer is aangegroeid. De zwart-wit gevlekte mot zelf is niet gevaarlijk voor de buxus, maar zijn rupsen wel. Nadat de mot zijn eitjes op de bladeren heeft gelegd, ontwikkelen deze zich tot vraatzuchtige rupsen die zich tegoed doen aan de plant. De rupsen zijn felgroen en hebben zwarte stippen. Al bij een temperatuur van 7 graden wordt de plaag actief en veroorzaakt niet alleen lichte vlekken op de bladeren, maar ook witte spinsels, afgestorven scheuten en een aanzienlijk verlies van bladeren.


Wat helpt tegen de buxusmot

Er zijn tal van manieren om de buxusmot te bestrijden. Ten eerste kunnen beschermnetten worden gespannen, en ten tweede helpt het om de rupsen met de hand te verwijderen of de planten terug te snoeien, waarbij de rupsen ook worden verwijderd. De rupsen van de buxusmot hebben ook natuurlijke vijanden, zoals mussen, vinkjes, roodborstjes en koolmezen. Ook wespen en spinnen behoren tot hun vijanden, evenals loopeenden die in de tuin gehouden kunnen worden en zich tegoed doen aan de rupsen. Het bestuiven van de bladeren met algenkalk lijkt ook zinvol, omdat dit onverteerbaar is voor de rupsen. Om de voortplanting van de vrouwelijke motten te verminderen, kunnen mannelijke motten worden aangetrokken met buxusmotvallen. Dit is echter niet voldoende als enige maatregel.

Om schadelijke rupsen te bestrijden, kan XenTari als werkzaam bestanddeel worden gebruikt.
[Foto: xx / stock.adobe.com]


XenTari tegen buxusmot inzetten

Naast natuurlijke vijanden kunt u ook XenTari gebruiken. Dit is een natuurlijk voorkomende bacterie genaamd Bacillus thuringiensis subsp aizawai. XenTari wordt als poeder geleverd, hoeft alleen in water te worden opgelost en wordt vervolgens op de aangetaste plant gespoten. De bacteriën beginnen binnen korte tijd hun werk te doen en zorgen ervoor dat de vraatzuchtige larven afsterven. Zo kun je effectief de buxusmot bestrijden.

 

Buxus moet een mooie, diepgroene kleur hebben als ze gezond zijn.
[Foto: xx / stock.adobe.com]

Terug naar blog