Hoe bladluizen onze planten schaden

Ze zuigen het sap uit planten: Bladluizen kunnen op verschillende manieren worden bestreden. Nuttige insecten zoals de larven van gaasvliegen zijn het meest effectief.

von Sara

Een jonge bladluis op zoek naar voedsel. De meeste tuiniers zijn bekend met de kleine zwarte volwassen dieren die in kolonies op bladeren en stengels leven.
[Foto: locrifa/ Shutterstock.com]

 

Als je een tuin hebt of planten kweekt op je vensterbank, zul je meer dan eens in contact zijn gekomen met bladluizen. Geen wonder, want er zijn wereldwijd zo'n 5.000 soorten, waarvan er zo'n 800 ook in Nederland voorkomen. Al meer dan 200 miljoen jaar doen bladluizen zich tegoed aan planten en zuigen ze hun sap op. Als de plant geen voedingsstoffen meer krijgt, wordt hij zwakker en kunnen delen of zelfs de hele plant afsterven. Tegelijkertijd kunnen virussen de plant binnendringen via de bijtwonden en onherstelbare schade aanrichten. Zelfs mieren, die anders nuttige insecten zijn, gaan een partnerschap aan met bladluizen. Bladluizen scheiden zoete honingdauw af, waar de mieren dol op zijn en ze "melken" de bladluizen. Bovendien beschermen ze de bladluizen ook tegen roofdieren en brengen ze ze vaak naar nieuwe planten, waar het spektakel opnieuw begint.

Bladluizen - de strijd tegen vervelende plantenslurpers

Bladluizen zijn meestal één tot twee millimeter groot en komen voor in verschillende kleuren, waaronder rood, geel, bruin, wit, groen en zwart. Zo verschillend als de bladluizen eruit zien, zo verschillend zijn ook hun namen. De roze appelluis, de rozenluis en de zwarte bonenluis komen bijvoorbeeld vaak voor in onze tuin. Natuurlijk kunnen bladluizen worden bestreden met allerlei chemische bladluismiddelen. Maar omdat deze ook schadelijk kunnen zijn voor nuttige insecten, worden ze niet aanbevolen. Veel huishoudelijke middelen zijn geschikter. Deze omvatten knoflook, een mengsel van melk en water, uienbouillon, zwarte thee, brandnetelbouillon, aardappelwater en afwasmiddel. Natuurlijke vijanden daarentegen zijn bijzonder milieuvriendelijk en zeer succesvol in de strijd tegen bladluizen.


Bestrijd bladluizen met nuttige insecten

Waar bladluizen ook zijn, lieveheersbeestjes zijn niet ver weg. De kleine rode kevers met hun zwarte stippen zijn dol op bladluizen en eten ze met genoegen - tot wel 150 per dag. De larven van lieveheersbeestjes kunnen ook ongeveer 600 bladluizen verslinden in de drie weken tot ze zich verpoppen. Andere nuttige insecten zijn galmuggen en ook de larven van de gaasvlieg. Deze laatste kunnen het hele jaar door worden gebruikt bij temperaturen tussen 15 en 20 graden. Ze kunnen in de kas gebruikt worden, in beperkte mate buiten en natuurlijk ook binnen. Bij hun werk "tappen" de larven van gaasvliegen de bladluizen af en zuigen deze leeg. Na het uitkomen zoeken de volwassen gaasvliegen hun toevlucht in de natuur, omdat ze zich voeden met honingdauw en nectar, die ze alleen buiten vinden. Achterblijven gezonde planten die dankzij deze nuttige insecten de bladluizenplaag hebben overleefd.

Terug naar blog