6. Conclusie:
De dosis maakt het vergif!
Een bruine vliegende kever in de tuin is nog geen reden tot zorg. Het toenemende aantal rozenkevers kan echter een probleem signaleren waartegen snel actie ondernomen moet worden. Gelukkig kunnen rozenkevers biologisch bestreden worden, zonder het ecosysteem met giftige stoffen te belasten of het natuurlijke evenwicht te verstoren. Aaltjes (nematoden) grijpen op een natuurlijke manier in deze delicate balans in en herstellen voorzichtig het evenwicht tussen plaaginsecten en nuttige dieren. Andere tuinbewoners merken niets van deze behandeling, waardoor een breed scala aan nuttige organismen gestimuleerd wordt.
Naast de ondergrondse inzet van aaltjes kunnen er bovengronds ook vallen voor rozenkevers gebruikt worden. Ook hier zijn biologische oplossingen beschikbaar, die met speciale lokstoffen en kleurprikkels werken om volwassen kevers te vangen en zo eileg te voorkomen.
Hoewel het de moeite waard is om over meerdere jaren alert te blijven en de plaagontwikkeling goed in de gaten te houden, is met een gerichte behandeling en de juiste preventiemaatregelen tot nu toe altijd elk gazon gered!